2015. júl 23.

Csilis paradicsomlekvár, karamellizált fügével, Zsolt után szabadon

írta: Terra filius
Csilis paradicsomlekvár, karamellizált fügével, Zsolt után szabadon

A tegnapi desszertből (vanília fagyi, sült fügével) maradt egy kevés karamellizálódott füge, a kertben termő paradicsom pedig szinte könyörgött, hogy főzzünk belőle lekvárt. Meg hamarosan nyitja kapuit a Hotel Wendigo kultúrintézmény, és a grillkolbász és a friss kifli izgatottan várja, hogy kerüljön bele még egy árnyalatnyi íz. Szóval, így született a lenti recept.

  • 1,5 kg paradicsom (érett, friss, mosolygós, a kertünkből ;) )
  • 4db nádcukros, fahéjas sült füge (Csabiéktól)
  • 4db friss csilipaprika (szintén a kertből, de tegyetek bele annyit, ami elég csípőssé teszi)
  • 3 gerezd fokhagyma (Bácsi -féle, a piacról)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 20 dkg nádcukor
  • Két evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Nokérem. Az összes hozzávalót megpucoljuk, megmossuk. A hagymát négybe vágjuk, a csilinek lekapjuk a szárát, de a magház, meg a többi cucc maradjon csak benne. :) A paradicsomot leforrázzuk, kiugrasztjuk a héjából. Aztán mindent dobjunk be a turmixgépbe, a nádcukorral, olívaolajjal, a fügével és az összes többi cuccal együtt.

Egy lábasba öntjük az összeturmixolt hozzávalókat, sózzuk, borsozzuk és összeforraljuk. Közben kóstolgassuk, hogy kell e még hozzá tennünk valamit. Ha szeretnénk dobhatunk bele kakukkfüvet, bazsalikomot. Vagy rozmaringot ha épp úgy hozza kedvetek, de így is teljesen tökéletes lesz, higgyétek el.

Ha minden stimmel, öntsük a cuccot egy jénaiba és 120 fokon, légkeverésen süssük addig, amíg kb. a felére nem esik össze. Olyan 3 óra lesz a mutatvány, mert nem sietünk sehova. Ez idő alatt néha keverjük át a sülő matériát. :)

Ha eléri a sűrű, lekvár állagot, akkor hagyjuk visszahűlni majd kanalazzuk befőttes üvegekbe, zárjuk le, és így üvegestől, légkeverésen 120 fokos sütőben csücsültessük egy órát.

Aztán hagyjuk visszahűlni, és már fogyaszthatjuk is, amikor csak kedvünk szottyan hozzá. Jó darabig, hűtés nélkül is eláll, így, befőttes üvegbe zárva.

Szólj hozzá

füge vega paradicsomlekvár GM