Húsleves
Többek között azért, mert nem csak finom, egyszerűen elkészíthető, de szinte minden ételnek az alapja. Használjuk a zöldséglevesekhez, ragukhoz, csilisbabhoz, szinte a gyümölcslevesek és a lekvárok kivételével mindenhez.
Ja, igen. A pudinghoz sem rakunk.
No, lássuk is, hogy hogy megy ez nálunk.
Hozzávalók egy 20L-es fazék megtöltéshez, mi most váltunk 50L -esre, hogy legyen elég alaplé ;)
Naszóval:
- 1kg csirkemell (vagy csontos sertés karaj, vagy más hús, amit úri gusztusunk diktál:) )
- 1kg sertés levescsont
- 1db marha velőscsont, pont akkora, ami belefér a fazekunkba
- 3db szép szál sárgarépa
- 3db fehérrépa + a zöldje
- 1db zeller + a zöldje
- 1db karalábé + a zöldje
- 2db vöröshagyma
- 5 - 6 gerezd fokhagyma
- negyed kelkáposzta
- 3 - 5 fej gomba
- 2db paradicsom
- 1db paprika
- pár rózsa karfiol
- 2 db krumpli
- 3 - 4 kelbimbó
- a főzés vége előtt kb. 250g zöldborsó
- só, bors, meg még ami az eszünkbe jut :)
A zöldségeket megpucoljuk (értelem szerűen a hagyma, paradicsom megy bele mosás után egészben), aztán fogjuk a fazekunkat. Én külön lábasban forralok szűrt vizet + a teaforralóban is, hogy gyorsabban haladjunk. A fazék aljára pakoljuk a levescsontokat, azokra felültetjük a csirkemellet. Aztán szépen feltöltjük a fazekunkat forró vízzel és piánóban alágyújtunk. Hagyjunk annyi helyet, hogy a zöldségek beleférjenek. Tegyük bele az összes zöldséget, a tetejére a zöldjét, majd öntsük fel a maradék forró vízzel, vigyázva arra hogy kb. egy ujjnyi rész maradjon szabadon. Dobjunk bele egy negyed maréknyi tarkaborsot (kb 8 - 12 szem) és két evőkanál sót. Miután felforrt a leves, azonnal vegyük vissza minél alacsonyabb fokozatra a lángot a fazék alatt, indukciós tűzhelyen ez kb. 2 - 3 fokozat, és tegyük rá a fedőt.
Nyolc órát kell így főznünk, és teljesen rendben lesz minden. Nem kell leszednünk a habot, meg egyéb felesleges dolgokkal vacakolni. Ez, kérem, így lesz jó. Ahogy fő, kóstolgassuk, adjunk hozzá annyi sót, amennyit szükségesnek érzünk, azt ne felejtsük el, hogy a forró dolgok kevésbé tűnnek fűszeresnek, mint amilyenek valójában.
Szóval, kb. 07:30-kor dobjuk bele a zöldborsót, és kezdjük el főzni hozzá a tésztát, már ha valaki azzal szeretné fogyasztani. Aztán kész is vagyunk. :)
A leggyakoribb hiba, amit elkövethetünk a húslevessel, hogy zavaros lesz. Ez abból adódik, hogy nagyobb lángon főzzük és a hús kíváncsi lesz arra, mi hol van a fazékban.
Először is: Don't Panic! Minden a legnagyobb rendben lesz! :) Adjunk hozzá tejfölt és tárkonyt és kész is a tárkonyos ragulevesünk. ;) Nyugodtan jelezzük mindenkinek, hogy mi ezt pont így találtuk ki.
Ha túl sós lenne, dobjunk bele még 2 - 3 krumplit, az szokott segíteni a dolgon.
A húsleves a legkönnyebben elkészíthető étel, és az egyik legfinomabb is. Mi a levét petpalackokban küldjük a fagyasztóba és használjuk fel szinte mindenhez.
Igen, igen. A pudinghoz például soha! ;)
YoÉtvágyat Drágájim!