2018. júl 01.

Bolognai Spagetti

írta: Terra filius
Bolognai Spagetti

Az egyszerű mindig jó. A bolognai spagettivel sincs ez másként. Nem kell teret hajlítani az elkészítéséhez, és gyorsan a tányérunkra kerül az ebéd vagy épp a vacsora.

36432360_2081167342134601_3154678806334144512_n.jpg

Hozzávalók 4 főre

0.5 kg sertés darált hús

0.5 kg paradicsom

3 fej vöröshagyma

3 – 4 gerezd fokhagyma

1 db kisebb sárgarépa

1 db kisebb fehérrépa

1 kb negyed ökölnyi zeller (a hámozás után)

2 db kis sűrített paradicsom konzerv (most a kecskeméti konzervgyáré volt itthon – #nemszponzor)

1 púpozott teáskanál szárított kakukkfű

1 púpozott tesáskanál szárított oregánó

1 púpozott teáskanál szárított bazsalikom

Só, cukor (eritrit - de eritritből picit több kell mintha cukrot tennétek bele) és bors valamint olíva olaj

0.5 kg teljes kiőrlésű spagetti tészta, mi az Aldiban vesszük - #nemszponzor

parmezán ízlés szerint (legyen sok :) )

1. A darált husit olíva olajon szépen fehérre sütjük, hogy guruljon. :) Aztán félre az egész mutatvány egy tálba. Sót ne tegyünk rá, hogy ne engedjen levet, csak később ha a szószunkba kerül. Szóval egyelőre a husi félre egy tálban.

2. A hagymát felkockázzuk és az egyszerűség, valamint a rendezettség oltárán áldozva bele egy tálba, mellé reszeljük (sajtreszelő méret, abból is a kisebb a reszelőtökön) az összes zöldséget. A sárgarépát, a fehérrépát, a zellert és a fokhagymát. Közben abban a serpenyőben amiben a husit előkészítettük, folytatjuk a műveletet. Olíva olaj az aljára, (egyenletesen mindenhova, ha a husitok nem túl zsíros, mondjuk comb, akkor nem fog zsiradék kisülni/főni belőle szóval egyenletesen legyen az alján olaj, plusz a zöldség is vesz fel belőle. Nem kell hogy ússzon az alja, de legyen benne mindenhol) bele a zöldség. Dobjunk rá kb. egy kávéskanálnyi sót, plusz borsozzuk. Dinszteljük szépen meg a zöldségeket. Felébrednek az ízek, picit karamellizálódik a cucc, ami nekünk nagyon jó lesz. :) Kb 10 – 15 perc az egész.

3. A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, az esetleges zöld „torzsát” vágjuk ki belőle. Egy lábasban forraljunk fizet, amikor felforrt a víz, szépen lobog, vegyük le a tűzről, és 2 - 3 percre dobjuk bele a paradicsomokat. Látni fogjuk mikor kell őket megszabadítanunk ebből a fürdőből, ha szépen nyílnak, válik le a héjuk, akkor öntsük le róla a vizet, és hagyjuk hűlni őket, nehogy a kezünket megégessük velük.

4. A kihűlt (értsd: meg tudod fogni) paradicsomokról lehúzzuk a héjat, felkockázzuk őket, és ha a a zöldségeink szépen megdinsztelődtek, akkor dobjuk őket hozzájuk. Ha nem elég édes a paradicsom, ami sajnos előfordulhat, akkor kb. egy teáskanál cukrot (vagy eritritet) is adjunk a történethez. Hagyjuk hogy a paradicsom levet engedjen, kezdjen az egész matéria szósz állagot felvenni.

5. Adjuk hozzá a húst a történethez kézen fogva a két konzervnyi paradicsom sűrítménnyel. Keverjük szépen össze őket. Dobjuk bele a zöldfűszereket és kb. egy órán keresztül, fedő alatt, takarékon, csak hogy gyöngyözzön, főzzük össze őket. (Nekünk nagyon bejött a Tefal #nemszponzor kerámia bevonatú edénycsaládja. Nem kap le benne semmi – észszerű kereteken belül -, főzés után akár egy mezítlábas papírtörlővel tisztára törölhető. Nagyon baba cucc.)

6. Egy óra eltelte után kóstoljuk, után fűszerezzük.

7. Megfőzzük a tésztát (a főzővízbe csipet só, olívaolaj), lereszeljük a sajtot, ha van dobunk rá a kertből/cserépből pár bazsalikom levelet, aztán megesszük mindet jól.

Szólj hozzá

olasz paradicsom tészta parmezán bazsalikom kakukkfű oregánó hogyjóvan