2015. júl 10.

Szerdai Sajtburger karamellizált hagymakarikákkal és csilis whiskey szósszal

írta: Terra filius
Szerdai Sajtburger karamellizált hagymakarikákkal és csilis whiskey szósszal

Első itthoni hamburger élményünk, jubilálódásom tiszteletére követtem el. Van vele csöpp meló, de az eredmény kárpótol mindenért. Hamburger függőknek, tökéletes első lépcső. És amúgy sincs nehéz kaja, csak kevés sör! ;) 

A húspogácsa

Legyen marha nyak. Van benne elég faggyú, hogy ne kelljen hozzá plusz zsiradék, ha van otthon vákuumozótok, akkor jót tesz neki, két hét érlelés vákuumban. A nagykönyv szerint 1 és 1.5 Celsius között kéne érlelni, nekünk a hűtőnk +2 fokot tud, úgy is fantasztikus lett. Nem kell bele fűszer, de ha fűszerezni szeretnétek a darálás után, ne tegyetek bele sót. Csak sütés közben a pogácsára.

Másnap sütés előtt két órával vettem ki a hűtőből. Egy nagyobb vágódeszkára sütőpapírt tettem, kézzel jó maréknyit vettem ki a tálból, és pogácsákat formáztam belőle, kb. két ujjnyi vastagságúakat. Harminc dekás lett egy. Megtankoltam velük a vágódeszkát, aztán hagytam, hogy sütés előtt szobahőmérsékletre melegedjenek.

A sütés vaslapon történt, faszén parázs felett. Tessék szépen szárazra puceválni a lapot, a húspogácsánkban van épp elég faggyú, hogy ne kelljen hozzá semmilyen egyéb zsiradék. Látni fogjátok ahogy sül a jóság, hogy mennyire sikerült átsütnötök. Plusz nem kell kiszárítani, legyen szaftos, zamatos az a húspogi!  A sütés vége előtt pár perccel ültettem a szeletelt sajtlapkákat a húspogácsák tetejére és hagytam, hogy a sajt ráolvadjon. (Száraz sajtot válasszatok, minél magasabb zsírtartalommal. Sajnos nem kaptam cheddart, ezért ementáli került a tetejére.) - oké, tudom, nyugodtan oltsatok. :)

Karamellizált hagymakarikák

Nagyon sokat dob a burgerünk ízén. Robi felbujtására készítettem el és bevallom férfiasan nagyon jó ötlet volt.

Hozzávalók: 

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • só, bors, olivaolaj
  • vorchester
  • whiskey (kb 5cl)

Olívaolajon megfuttatjuk a karikára vágott hagymát, sózzuk, borsozzuk. Amikor már kezd színe lenni, nyakon öntjük a mézzel és hozzáöntjük a balzsamecetet, a whiskeyt meg a többi motyót. Szépen hagyjuk, hogy összefőjenek és elpárologjon az ecet. Amikor a hagymát összedinszteltük a hozzávalókkal, szedjük ki egy tányérra és nyugtassuk meg, hogy ő is sorra kerül, még a mai nap során.

Szósz (vagy nem szósz, de ez akkor is nagyon finom. :) )

Hozzávalók

  • 1 kávéscsészényi BBQ szósz
  • 1 púpozott teáskanál nádcukor
  • 3 - 5 cl whiskey
  • 1 kávéskanál csilipehely (Vagy több.)

Mivel erről a bolygóról származunk és ha van valami készen, amit fel tudunk használni, akkor azt mi fel is használjuk. Ehhez a szószhoz szükségünk lesz BBQ-szószra (itt mindenki useolja a kedvencét nyugodtan, mi maradunk a Heinz-nél),whiskyre, nádcukorra és csilire. A lényeg az egészben az, hogy egy kávéscsészényi BBQ szószhoz, öntünk kb. 3cl-nyi whiskyt, érzésünkre bízott csilipelyhet, és annyi nádcukrot, amitől kellemesen sűrű lesz a drága. Úgy számoljatok, hogy oldalanként egy jó teáskanálnyi mennyiségre lesz szükségünk.

Egy fél órát minimum hagyjátok békén a csészében az alaposan összekevert hozzávalókat, hogy a nádcukor teljesen felolvadjon és a csili tüze kicsit felszítsa a többit is ;) 

A buci (GM), Gellért kedvéért :)

http://farkaselet.blogspot.hu/2014/04/glutenmentes-hamburger-zsemle.html?m=1

Annyit tennék hozzá ehhez és szinte mindegyik hasonló recepthez, hogy én nem szoktam feleslegesen sportoltatni az élesztőt, főleg nem a kis sárga téglát. (Mer' az élesztő az fut magától is ha akar, meg keleszt, mer' élesztő. Éértem? :) ) Elég a hozzávalókat elkeverni a recepthez írt tejben, vízben, stb-ben. Az a lényeg, hogy a cucchoz adott élesztő, cukor, só stb. oldódjon fel, keveredjen össze. Aztán uzsgyi rá a lisztre, keverjük, dagasszuk össze. Utána be a sütőbe, a dagasztó edény tetejére bevizezett konyharuha (Nehogy napszúrást kapjon ;) ), a sütő aljába egy közepes tálba, tányérba víz. 50 fokon, légkeverés azt meg kel az szépen 30 – 40 perc alatt. Utána már simán formázható, és mehet a dolgára sülni.

Van egy tuti kenyérreceptem, no az ennek pont az ellenkezője, de hamarost azt is leírom.

A buci (nem GM)

http://aprosef.hu/hamburger_zsemle_recept

Itt is csak ismételni tudom a fentieket. Ami jól jöhet az a digitális mérleg, mert több ütemben, egy edénybe mérhetünk ki mindent. Ez akkor hasznos, ha többféle liszttel dolgozunk, vagy több hozzávaló is kerül a tésztába, lisztbe. Két ütemben sütöttük, az első körös versenyzők a megadott idő alatt gyönyörűre sültek, de légkeverés üzemmódban (véletlenül), a második menet a recept szerint, ezeknek kevés volt a 20 perc.

A hamburger készítése

Készítsük ki a grill mellé, a tányérokat, a húspogácsákat, a jégsalit, a paradicsomot, a karamellizált hagymát, a sajtlapokat és a szószt. Vigyünk ki minden sütési kelléket a grill mellé, egy olyan tiszta konyharuhával amit nem félünk bekoszolni. Vegyünk magunkhoz egy flakon napraforgóolajat és pár doboz sört vagy vörösbort. Az utóbbi kettő opcionális ;)

Állítsuk olyan magasra a grillrácsunkat, vaslapunkat, hogy megfelelő mennyiségű hővel simogassa a parázsló faszén. 

Ráültetjük a húspogácsákat, az egyik oldalát kb. 5 percig sütöttem, majd megfordítottam. Mielőtt a sütéssel végeznénk, takarjuk le egy vagy két sajtlappal a húspogácsánkat, hogy rá tudjon olvadni és tegyük a félbe vágott bucikat a grillrácsra, hogy kipiruljanak a boldogságtól.

Majd felépítjük a burgerünket. A buci alját és tetejét megkenjük a szósszal. Erre kerül a jégsaláta. A jégsalátára felültetjük az olvasztott sajttal koronázott szaftosan porhanyós húspogácsánkat. A húspogi tetejére halmozzuk a karamellizált hagymakarikákat, a hagyma tetejére vékony karikákra vágott paradicsom kerül, majd rátesszük a buci tetejét. És ennyi :)

YoÉtvágyat Drágáj'im! ;)

Ps: Ha betermeltük a burgert, célszerű azonnal rendbetenni a romokat. Lemelejük a sütőlapot, és még forrón nyakig bedobjuk a mósószeres vízzel feltöltött mosogatóba. Csilli - villire takarítjuk, szárazra töröljük, aztán visszadobjuk a faszén fölé. A végén véknyan átdörzsöljük napraforgó olajjal, hogy ne rozsdásodjon a barátunk.  De ez csak egy tanács. Toljátok úgy, ahogy Nektek jólesik.

 

Szólj hozzá

hamburger GM hamburger zsemle hamburger szósz karamellizált hagymakarika GM hamburger zsemle