2015. júl 29.

Szombati grillkolbász hot-dog kifliben, paradicsomlekvárral, grillezett paprikával és karamellizált hagymával

írta: Terra filius
Szombati grillkolbász hot-dog kifliben, paradicsomlekvárral, grillezett paprikával és karamellizált hagymával

és ehez is megy a coleslaw ;)

Szintén a Troll. Szintén sokan. És mit szeret a férfiember? Enni, Is. Szóval, ha már volt idehaza paradicsomlekvár és Szabadszálláson a hentesnél valami mennyei grillkolbászok készülnek, ezért erre a megközelítésre esett a választásunk. Süttettünk a pékkel hot-dog kifliket, az't had szóljon!

A köret amerikai káposztasaláta volt, amit a Tomakonyha receptje szerint készítünk már nagyon régóta, annyi különbséggel, hogy cukorból fele annyit adunk csak hozzá, mint amennyit ő ír.

Hozzávalók (8 főre)

Itt megint óvatosan nyomjuk a matekot, mert nálunk voltak olyan versenyzők, akik úgy tolták be az anyagot, mint a téli álmából ébred medve. (Maci.)

  • 16 szál grillkolbász
  • 8 hot-dog kifli (40 cm)
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 16 db apró édespaprika, vagy 8 nagyobb
  • 1 szál fehérrépa
  • só, olívaolaj, paradicsomlekvár

Elkészítése

Kapjunk elő egy jóvágású edényt, a tetejére pedig egy tésztaszűrőt. 

Aztán pucoljuk meg a hagymát, majd vágjuk félbe és karikázzuk kb. 3 - 4 milisre. Bő olajon kezdjük el dinsztelni úgy, hogy dobjuk hozzá a paprikákat és a zellert is. Szépen lassan haladjunk, az elején még fedő alatt, hogy párolódjon is, majd vegyük le a fedőt és folyamatosan kevergetve, nagyon alacsony fokozaton pirítsuk készre. Ha már látjuk, hogy kezd színe lenni, hintsük meg nagyon finoman sóval. Nem azért, hogy sós legyen, de a sós hagyma jóval nehezebben kap oda, mint a sótlan. 

Ne hagyjuk benne se a zellert se a paprikát túlfőni, amint úgy látjuk, hogy megpárolódott szedjük ki a tésztaszűrőre. Majd ide fogjuk tenni a hagymát is, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön róla, amit később akár lecsóhoz, akár egy sima tojásrántottához, vagy akár pástétomhoz fel tudnunk majd használni.

A hagymánk, amikor már aranybarna lesz akkor az igazi. Számoljunk rá, hogy a készre dinsztelődött mennyiség, az eredeti töredéke lesz. Az egész mutatvány amúgy kb. fél óra, mire a hagyma mézédes és aranybarna lesz.

Aztán készítsünk elő mindent. A kifliket vágjuk félbe, tegyünk kanalat a paradicsomlekvárba, dobjunk egy villát a hagyma mellé, pakoljuk elő a grillkolbászokat, tegyünk szedőkanalat a káposztasalátába. Mindenkinek készítsük ki az tányérokat és az evőeszközöket.

Aztán gyújtsuk be a faszenet, miután begyulladt forgassuk át, levegőztessük meg kicsit és amikor már kellemes fehér, akkor dobjuk rá a rácsot, a rácsra a grillkolbászt meg a megpárolódott paprikákat. (Faszénből felejtsük el a brikettet, válasszuk inkább azt a verziót, amiben felismerhető, hogy fából készült.) Grillezzük meg a kolbászokat a paprikákat, vagy ebben vagy ne ebben a sorrendben. :) 

Az építkezés

Félbevágott hot-dog kiflit megpirítjuk a rácson, megkenjük a belsejét paradicsomlekvárral, egyenletesen megpakoljuk az aranybarnára pirult hagymánkkal, beleültetjük a grillezett paprikákat, és két darab grillkolbászt. A tányérra szedünk egy adag coleslaw-ot, majd megkérjük az előbb összeépített "szendvicsünket", hogy foglaljon helyet mellette.

És együk meg.

Hirtelen.

Mindet.

Mert jó.

Nagyon.

A Troll, három ilyen pakkot becsapott én már egy adag után meditáltam, mint béka a levélen.

YoÉtvágyat hozzá Drágáj'im! ;) 

 

Szólj hozzá

hagyma grill csili grillkolbász paradicsomlekvár coleslaw