2015. júl 27.

Zöldfűszeres töltöttpaprika

írta: Terra filius
Zöldfűszeres töltöttpaprika

Adott a nyár. A paradicsom és a paprika. Hát miért ne használjuk fel, ha már nem aranyárban mérik mindkettőt? Ráadásként boldogan nyújtózik a szurokfű, a kakukkfű és a bazsalikom a Nap felé. Úgy, hogy gyorsan kiugrottunk a piacra, bevásároltunk minden jóságból és pár óra elteltével már fogyaszthattuk is munkánk gyümölcsét.

Az M Zárolt készletből felcsaptunk egy Gedeon birtok rozét, mert ezeken a forró éjszakákon azért hűtenie is kell magát az ember lányának/fiának! ;)

Hozzávalók:

  • 7 - 8 db szép, tölteni való paprika
  • 1,5 kg paradicsom
  • 1 tojás
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1/2 teniszlabdányi friss zeller + a zöldje
  • 1,5 dl barna rizs
  • 0.5 Kg sertés darált hús (sovány)
  • 10 dkg chorizo kolbász (mert volt a hűtőben, és jönni akart. Ha kimarad, nem a világ vége;) )
  • 20 dkg császárszalonna (csak az íze miatt ;) )
  • oregánó, kakukkfű, bazsalikom, só, bors

A szósz

Az igazsághoz hozzátartozik az, hogy maradt a lecsóból meg a szaftjából egy kevés és azt is beledobtuk a paradicsom szószba. A történet úgy kezdődik, hogy a paradicsomot leforrázzuk, héját lekapjuk, azt irány a mixer. A sárgarépát, fehérrépát, az egyik fej vöröshagymát és az egyik gerezd fokhagymát a zeller kíséretében karikára vágjuk és olívaolajon megdinszteljük majd a paradicsom után küldjük úgy ahogy van, tokkal vonóval.

Aztán ha összemixeltük a cuccot, beleöntjük abba a fezékba, amelyben a paprika készül majd. (Nyugodtan dobjátok még hozzá, a barna rizzsel együtt megfőtt fokhagymát is. ;) )

A töltelék

Megfőzzük a barna rizst, ahogy szoktuk. (Edény, bővíz, só, egy kis olívaolaj plusz egy gerezd fokhagyma, aztán kb. 20 - 30 perc és kész. ;)) Addig amíg a rizs fő, fogunk egy szimpatikus edényt, ami elnyeli az összes hozzávalót. A darálthusit, a fűszereket és a többi motyót. 

Szóval, fogjuk a húst. Hozzá keverjük az apró kockára vágott kolbászt és a császárszalonnát, a szárított zöldfűszereket, (kinek - kinek ízlése szerint) a tojást, a sót, a rizst és a borsot, majd alaposan összedolgozzuk. Kb. 10 perc után kóstoljuk meg, hogy mennyire lett sós, vagy épp milyen fűszer hiányzik belőle és pótoljuk. Aztán megint várjunk vele 5 - 10 percet és úgy kóstoljuk újra. Ha megfelelőnek értékeljük az összehatást, mehet bélelni a paprikákat.

Az készítés menete

Előkapjuk kedvenc öntöttvas lábasunkat és felkészítjük a fogadásra. Beküldjük a paprikákba a tölteléket, felöntjük a szósszal, és a tetejére pedig halmozunk egy csinos szalmakalapnyit a kedvenc zöldfűszereinkből. Aztán lefedjük az edényt, és irány a sütő. 160 fokon, légkeverésen 2.5 - 3 óra, és már kész is van. (Azért szeretem ezeket az ételek inkább sütni, mert semmi macera, sosem ég oda, és mindig finom lesz.)

Dobjatok mellé pár szeletet a friss házikenyeretekből, azt' ennyi! ;)

YoÉtvágyat Drágáj'im! 

Szólj hozzá

olasz paradicsom bazsalikom kakukkfű oregánó szurokfű barna rizs töltöttpaprika