2015. aug 08.

Szilvás hagymalekvár, vörösborral

írta: Terra filius
Szilvás hagymalekvár, vörösborral

Jön a tél, fázik a vaddisznó, a szarvas. De odahaza is ugyan ez a helyzet a kacsákkal, libákkal is. Szóval essen meg rajtuk a szívünk és vigyük be őket a melegre. Majd ha kikerültek a sütőből, remek kiegészítés lesz a karakteres ízvilágukhoz ez a lekvár.

Hozzávalók

  • 1,5 kg szilva
  • 1kg vöröshagyma
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 evőkanál szegfűbors
  • 1/2 kávéskanál koriander
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • 1 dl vörösbor (most épp Shiraz volt, de jó hozzá más testes vörösbort adó szőlőfajta bora is)
  • só, bors, olívaolaj

Nokérem. Fogjuk a megtisztított hozzávalókat, nyakon öntjük egy kevés olívaolajjal és összeforgatjuk egy jénaiban. Aztán bezavarjuk az előmelegített sütőbe, ahol 160 fokon összesütjük őket. Ez kb. 20  -  30 percnyi időt vesz el az életünkből, de legalább addig is tesztelhetjük a sütéshez választott vörösborunk minőségét. :)

Majd kivesszük a sütőből és a jénaink tartalmát a robotgépünkbe öntjük, ahol összeturmixoljuk, és mehet is vissza ugyan abba a jénaiba, ahonnan érkezett.

Beledobjuk a fűszereinket, sózzuk, borsozzuk és beleöntjük az egy deciliternyi vörösborunkat. Addig sütjük a sütőben 120 fokon, légkeverésen, amíg kellemes lekvár állagú nem lesz. Aztán irány a befőttesüveg, meg a dunszt.

Nem csak vad ételekhez kiváló ízbomba, hanem az otthoni malacsültet is képes kellőképpen megbolondítani. 

YoÉtvágyat hozzá Drágá'jim! :)

 

Szólj hozzá

vega hagymalekvár GM