2015. nov 01.

Őszi ízek az avaron. Hoppá... A tányéron!

írta: Terra filius
Őszi ízek az avaron. Hoppá... A tányéron!

12188272_1650563038528369_2068432954_n.jpg

Ez az étel egy finom és rafinált tánc, melybe örömmel kapcsolódik be bárki egy kis kényeztetés erjéig. Mert egyszerre van jelen a tökéletsre sült hús, a zsálya, a pirított dió, és a gyümölcsök. Aztán köretként némi barna rizs és saláta. Ha valaki erre nemet mond, annak a részét, én kérem el! :)

Kezdjünk is, a kedvenc hentesünknél. Vásároljunk nála némi karajt. Aztán járjuk be a piacot a többi hozzávalóért (a husihoz), melyeket erre tessetek olvasni:

  • 1,5 kg  csontozott karaj (lehet picit több is, feldolgozzátok, hidjétek el)
  • 1 körte
  • 1 savanyú alma
  • 1 marék dió
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 20 dkg trappista sajt
  • 20 dkg parmezán
  • 1 dl száraz fehér újbor, mondjuk Gedeon birtok cserszegi (mert az jó)
  • Több csokor friss zsálya a fűszerkertből, szárítva nem tudom mennyi, de meg kell vele szórni a húst az tuti
  • mustár, só, bors

Első fázis

A karajt jó hüvelykujjnyi szeletekre vágjuk, mindkét felét sózzuk, borsozzuk, majd pihenni küldjük vastag zsálya paplanba. Meglocsoljuk a mutatványt oliva olajjal, majd egy napot pihentetjük lefedve, szobahőmérsékleten.

Másnap

A húst egy olajozott jénaiba tesszük, a tetejére halmozzuk a zsályaleveleket, és finoman, mintha borecet lenne, az egészet meglocsoljuk fehérborral. Aztán a jénai felső párja az aljára, be a sütőbe, 160 fokon, légkeverésen két, két és fél órára. (Onnantól két óra, ahogy a sütő eléri a 160 fokot. Tegyük be hidegen a cuccot, mert ahogy a sütő melegszik, úgy a jénai is.)

12177781_1650371971880809_1809141516_n.jpg

Amíg a hús jót sül értünk, fogjunk egy serpenyőt, csorgassunk bele egy kis oliva olajat, tegyük bele a diót, pirítsuk meg szépen, majd ha megpirult, tegyük félre egy tányéra. A serpenyőbe öntsünk egy kis olajat megint, és küldjük bele a hasábokra vágott  harsogóan roppanós körte és a savanyú alma felét, és pirítsuk pár percig, majd halmozzuk szépen a dióra.

Reszeljünk egy edénybe sajtot, és arra dobjuk rá a diót, az elősütöt gyümölcsöket. Ugyanide fog kerülni a gyümölcsök másik(párolatlan) fele is. Daráljunk rá némi borsot, és finoman hintsük meg a tetejét fahéjjal és olivaolajjal. Adjunk hozzá egy evőkanál mézet. Aztán keverjük össze az egészet, had álljon jót magáért, amíg szépen összepárolódik a hús.

Közben főzzünk barna rizst úgy, hogy dobjunk a főzővizébe fokhagymát.

Vásároljunk négy főre salátát, olyat ami kedvünkre való. Mi jégsalátával és rukkolával készítettük és öntet nélkül halmoztuk a hús mellé.

No, ha a hús done, akkor szedjük le róla a zsályát, a húst forgassuk át száznyolcvan foknyit (hogy a tetejét is érje a szaft), finoman kenjük be mustárral és erre halmozzuk a sajtos keverékünket. (Pirított dió, két féle sajt, alma, körte, stb.)

Kétszáz fokon, légkeverésen pirítsuk rá a sajtot, és már készen is vagyunk.

YoÉtvágyatHozzá Drágáj'im! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

alma körte dió méz mustár parmezán zsálya karaj fahéj rukkola barnarizs trappista jégsaláta