2015. júl 05.

Szombati menü

írta: Terra filius
Szombati menü

Tegnap, az az szombaton elkövettünk egy visszafogott vacsorát pár barátunkkal, családtagunkkal, akik voltak olyan bátrak (vagy inkább felelőtlenek), hogy elfogadták a meghívásunkat. A piacról érkezett csili, paradicsom, paprika, meg cukkini. Meg zöldségek még sokan, hogy sem mi, sem az a pár kilónyi karaj, mint alkatrész, ne unatkozzon csendes meditatív magányában a fazékban. A Troll szülőföldjéről kolbász landolt a grillrácson (paprikás és bajor). Edit hozott házi fahéjfagyit, meg Dénest. Dénes életben van még. :)

Nokérem. Akkor szépen egyenként, hogy ne legyen kavarodás

Lecsó

Húsz+ emberre főztünk, szóval a pontos arányokat négy főre adnánk meg.

  • 4 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma (a Bácsi -féle, zománcleszedős)
  • 8 – 10 babycukkini karikára vágva (az fele sárga volt, a másik fele zöld)
  • 2 db édes zöldpaprika csíkokra vágva
  • 2 db édes pirospaprika csíkokra vágva
  • 2 db fehérpaprika csíkokra vágva
  • 6 db paradicsom
  • só, bors, olívaolaj

Ezt nem kell cizellálni, meg túlírva bemutatni, ez kérem egy lecsó. A lényeg, hogy a fokhagymát, a legvégén tessetek belenyomni, fokhagymanyomóval. Higgyétek el, jó lesz. A cukkinit, meg két ütemben adjuk hozzá, először a hagyma dinsztelése után megsózva, hogy levet engedjen. A második a kört a paprika után dobjátok hozzá. Figyeljetek arra, hogy a paradicsomon meg a hagymán kívül ne főjön szét semmi. A végeredmény egy színes, szemet is laktató, könnyű nyári étel, vagy köret. Nem olyan mint egy csók, de jobban táplál, az több mint 100%. ;

Karaj

Hozzávalók:

  • 3 kg ujjnyi vastagra vágott karaj
  • 3 fej vöröshagyma
  • ½ fej fokhagyma
  • 5 db friss sárgarépa
  • 5 db friss fehérrépa
  • 5 – 10 db apró újkrumpli
  • nagy csokor rozmaring és kakukkfű a fűszerkertből
  • egy zacskó Podravka malacsült fűszersó (no ízfokozó, meg egyéb huncutság)
  • olívaolaj, étolaj, mangalicazsír
  • 2 dl cserszegi fűszeres
  • 4 dl szűrtvíz

No, ezt sem kell túldimenzionálni. Előkapunk a spájzból egy 15L fazekat. Majd félretesszük a pultra, hogy felkészüljön a munkára. Jéghideg nyugalommal fogunk egy vágódeszkát, és elkezdünk tornyot építeni a felszeletelt karajból, konyhai papírtörlő segítségével.

A toronyépítés receptje. Egy réteg vágódeszka. A vágódeszkára két réteg konyhai papírtörlő. A konyhai papírtörlőre egy réteg karaj. Arra két réteg konyhai papírtörlő, majd ismét karaj. Majd megint két réteg konyhai papírtörlő. Ezt addig ismételjük, amíg a hús el nem fogy. Erre azért van szükség, hogy a hús megszabaduljon a felesleges húslétől.

Amíg a papírtörlő végzi a dolgát, öntünk az edény aljába egy adag napraforgó olajat, és finoman bemasszírozzuk vele a lábasunkat. Majd teljes lelki békével építünk a hússzeletekből egy, az edény falához simuló gyűrűt úgy, hogy a gyűrű közepét meg tudjuk tölteni a zöldségekkel. A folyamat a következő; a legalulra kerülő husi mindkét felét megszórjuk a fűszerkeverékünkkel, majd teszünk rá egy sor rozmaring ágat. Érkezik rá a következő husi, a tetejére fűszer és kakukkfű ág. Azért nem kell az alját fűszerezni, mert az alatta lévő, már kapott. És így haladunk a husival addig, amíg el nem fogy, a zöldfűszereket a rozmaring és a kakukkfű között váltogatva. Amint megépült a tornyunk, a közepébe érkezik a megpucolt sárgarépa, fehérrépa, hagyma, fokhagyma és krumpli. Ha valaki a krumplit is szeretné együtt főzni a husival, az egy remek ötlet, nyugodtan szorítsa ki velük a lábasból a maradék levegőt.

Nem fog szétfőni, felveszi a hús ízét, és utána félbevágva fél óra alatt ropogósra lehet sütni egy kis olívaolajjal meghintve, mielőtt sütőt ér. Több mint jó, egy hozzám hasonló földi halandó számára.

Viszont itt nem kapott annyi krumplit, csak az íz és a szaft miatt került bele. A lényeg az, hogy mielőtt a sütőbe kerül a lábasunk, öntsük nyakon a belsejét olívaolajjal, meg tegyünk a csúcson elhelyezkedő hússzeletek tetejére, egy – egy teáskanálnyi mangalica zsírt. Aztán ragadjunk magunkhoz kéd decinyi száraz fehérbort, meg négy decinyi szűrtvizet, és öntsük a torony közepébe. (Nálunk száraz cserszegi fűszeres volt a nyertes, a Varga pincészettől.)

Tegyük rá a fedőt, küldjük be a sütőbe, és 160 fokon, három és fél óra alatt süssük készre. Vagy főzzük. Vagy pároljuk. Tök 8 a meghatározás. A végén nagyon finom lesz ;).

Balzsamecetes burgonya (amúgy sima krumpli, de így legalább alliterál)

Hozzávalók

  • 4db erőleves kocka (Knorr, mert az GM)
  • 3.5 kg apró szemű újkrumpli
  • 1db akkora fazék amiben elfér
  • annyi víz ami elegendő
  • kb. 15 percnyi idő, forrás után + 30 - 40 percnyi sütés 160 fokon

A krumplit alaposan megmossuk, ha kell átdörzsöljük. A főzővízbe beledobjuk az erőleves kockákat, a krumplit, azt' had szóljon. Ha előfőtt, (ha frankón bele megy a kés, vagy a villa.) leöntjük a levét, és félretesszük kihűlni.

Ha kihűlt, akkor félbevágjuk, és egy tepsibe rendezzük, szépen egymás mellé. Közvetlenül sütés előtt, alaposan nyakon öntjük balzsamecettel, olívaolajjal. Sózzuk, borsozzuk. Ha gondoljátok dobjatok hozzá friss rozmaringot is. 160 fokon, légkeverésen, kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Grillkolbász

Ez kérem egy teljesen mezítlábas grillkolbász és működik. Csak az íze miatt, csak Szabadszállásról és full handmade. Jó ;) és ennyi. Annyi kanyar volt a történetben, hogy a faszén egy erdélyi boksából érkezett. Köszi Zsolt! ;)

Kenyér

Sütöttem még, három darab két kilós kenyeret, de full hasból ment, mivel az elején elszúrtam az arányokat, így most nem írnék receptet. Viszont, elfogyott. :)

Tálalás

Egy merőkanál lecsó, arra két darab grillkolbász. Majd két szelet hús, és pár darab krumpli. És ennyi. Semmi extra, csak az anyag. ;)

YoÉtvágyat Drágáj'im!

Szólj hozzá

grill karaj kakukkfű rozmaring gm lecsó