2015. júl 03.

Pénteki fokhagymás cukkinis tészta, csilivel

írta: Terra filius
Pénteki fokhagymás cukkinis tészta, csilivel

Nokérem. 

Reggel hirtelen felindultságból felkerekedtünk és olyan hat óra magasságában (jó, hét) elözönlöttük a piacot. És találtunk gyönyörű cukkiniket, zsenge fokhagymákat és egy doboz csiliválogatást, amely olyan bizalomgerjesztően vigyorgott ránk, mint egy mexikói bandita, a halott bárzongorista holttestén átlépve.

És jól hazahoztuk őket, meg még sok minden mást is. Majd a spájz tésztás fakkjából előkerült egy csomag olasz spagettitészta még a múlt hétvége túlélőjeként, mit sem sejtve arról, hogy mi vár rá a konyhában. 

Hozzávalók:

  • 1db csili, vörös, ujjnyi vastag, olyan tíz centi körüli
  • 3db baby cukkini
  • 4 gerezd fokhagyma (a Bácsi féle, zománcleszedős)
  • 2 darab paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csomag durum spagettitészta
  • 1 kávéskanál méz
  • 6 – 8 bazsalikom levél
  • parmezán
  • olivaolaj, só, bors

Az olívaolajat felhevítjük, egy akkora edényben, amiben kényelmesen elfér a motyó, a fél kilónyi tésztával együtt. Beledobjuk a vékonyra szeletelt hagymát. Amikor a hagyma megdinsztelődött, hozzádobjuk az apróra vágott fokhagymát és csilit (itt kérem figyeljetek, mert van ami azért tud csípni). Ezalatt a megmosott cukkinit zöldséghámozóval vékony csíkokra bontjuk, és beküldjük a lábosba és hozzáadjuk az apróra kockázott paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és a paradicsom függvényében adunk hozzá egy kávéskanálnyi mézet. Vagy nem adunk, de inkább tegyük bele, jó lesz az, higgyétek el! ;)

Másik lábosban szűrt vizet forralunk, dobunk a vízbe sót és öntünk a tetejére némi olívaolajat. Amikor felforrt, mehet bele a spagetti. Itt azért néha kevergessük meg a tésztát a főzővízben, nehogy összálljanak a szálai. Kb. 14 percig főzzük, de a pontos andante állag valószínűleg fel van tüntetve a csomagolásán.

Amikor az alapunk kezd szépen összefőni, levesszük a tűzhelyről és belekeverjük az apróra vágott bazsalikomleveleket. A kész tésztát leszűrjük, és még úgy melegen az alaphoz keverjük. Hagyjuk, hogy a tészta felvegye az alapot, adjunk nekik egy kis időt hogy diskurálhassanak egymással.  Kb. 10 – 15 perc bőven elegendő is lesz.

A tésztát halmozzuk egy tányérra, a tetejére zöldséghámozóval vágjunk parmezánforgácsokat és együk meg jól.

Gluténmentes tésztával főzve, pedig egy tökéletes GM vacsora, vagy épp könnyű ebéd ebben a forróságban.

Yoétvágyat Drágáj'im! ;)

Ps:. Egyetlen fiam, ma ért haza Erdélyből, és egy finom Csiki sörrel kísértük le a tésztánkat. De egy Varga száraz cserszegi vagy Perle sem lenne rossz választás. Sőt! ;)

 

Szólj hozzá

olasz spagetti fokhagyma cukkini húsmentes csili