2015. júl 27.

Pénteki kacsazsíros csülkös bab, sertéscombbal és tojással

írta: Terra filius
Pénteki kacsazsíros csülkös bab, sertéscombbal és tojással

Hétvégén "embörösen" kellet főznöm valami laktató egytálételt a srácoknak, mivel lányegyleti összejövetel lett elkövetve nyolc versenyzővel a Troll wigwamjában. Enni tudnak, úgy gondoltam, hogy ez lesz az ideális választás, mert egyszerű, gyorsan elkészül és van benne anyag rendesen, csak úgy mint rajtunk. :)

Hozzávalók:

  • 2 db füstölt csülök
  • 3 kg sertéscomb
  • 1,5 kg nagyszemű szárazbab
  • 3 evőkanál kacsazsír
  • 3 liter húsalaplé
  • 1 vöröshagyma
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 fél ökölnyi zeller + a zöldje
  • 8 - 10 gerezd fokhagyma
  • 10 db tojás
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 3 - 4 db  babérlevél
  • só, bors
  • 1 kávéskanál koriander
  • 5 db szárított csili (egész)

Első lépésként vegyük ki a lefagyasztott húsleves alaplevünket, majd kerekedjünk fel és látogassuk meg a helyi piacot, kedvenc hentesünkkel egyetemben. A csülköt kértem, hogy szeleteljék fel nekem olyan kétujjnyi vastagságúra, hogy kényelmesen szedhessen mindenki belőle, aki szeretne magának. A húst én vágtam fel idehaza, kicsit nagyobb kockákra, mint a pörkölthöz szokás.

Amint beszereztünk minden hozzávalót, a babot (jó helyről veszem, attól, aki termeli, így nem kell áztatni évekig. Ha nektek olyan a beszerzési forrás, akkor áztassátok be előtte, de ezt nem kell.) dobjuk bele egy nagyobb lábasba, öntsük fel bőven szűrtvízzel, majd forraljuk a vízben a babot, kb. 5 percig. (Nem kell hogy lobogjon a víz, elég ha csak szép csendesen pöcörög.) Utána szűrjük le, majd tegyük félre, hogy kezelhető hőmérsékletűre hűljön és csöpögjön ki rendesen.

Ugyan ebbe a lábasba tegyük bele a felszeletelt csülkünket, szintén öntsük fel annyi szűrtvízzel, hogy ellepje, majd ezt is forraljuk olyan 5 percig. Ettől le jönnek róla, a vágáskor odakerült esetleges csontszilánkok, és a felesleges, bőrre ragadt pácanyag is leoldódik, pár olyan cuccal egyetemben, ami nem oda való. Ha ez megvolt, szintén öntsük le róla a vizet, tegyük félre, majd csap alatt mossuk át, és hagyjuk őt is száradni a fazekunk alján.

Amíg ez a két hozzávaló alapozza a jövőjét, mi vágjuk rusztikus kockákra a zöldségeket és dinszteljük meg bőséges olívaolajon. Ha már a zöldségek épp elérik a kellemesen pirult a színt, akkor dobjuk hozzájuk a félbevágott fokhagymát, mert az meg hajlamos megégni, mire a zöldségek még sehol sem állnak. Ha ezzel is megvagyunk (nem kell sietni, szépen lassan csináljunk mindent, mert ha odaég, kezdhetjük elölről) ezt is tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

Aztán régi ismerősünket és jóbarátunkat; a turmixgépünket állítjuk majd csatasorba. Öntsük bele a megdinsztelt zöldségeket az olajjal együtt, toljunk hozzá kb. fél liter húsleves alaplevet, reszeljünk bele borsot, pakoljunk bele egy kávéskanálnyi sót, majd zárjuk le a tetejét, és turmixoljunk alaposan össze mindent.

Mossuk el a tojásokat, és őket is hagyjuk, hogy rácsodálkozzanak a hűtőn kívüli lét zajos, ízes és illatos világára.

Majd ismét keresünk egy szimpatikus és elég nagy fazekat, melybe ezek az alkatrészek beleférnek.

Elkészítése

Adott a fazék. A fazék alját kenjük ki a kacsazsírral, majd mehet rá egy sor csülök. Ide szórjuk a fűszereket, a babérlevél kivételével. (Ne feledkezzünk meg arról, hogy a csülök is sós, a turmixgépbe is tettünk már sót és a húsalaplevünk is fűszeres.) A csülökre bab. A babra a husi. A husira csülök, a csülökre tojás. És úgy ennyi lesz az össz rétegszám. Ha nem akkor tessetek ismételni bátran. Majd öntsük bele a turmixgép tartalmát, és a maradék húsalaplevet. Majd a zeller zöldjét és a 3 - 4 babérlevelünket helyezzük szépen a tetejére. A sütőt melegítsük elő légkeverésen 160 fokosra és dobjuk be a fazekat had melegedjen át szépen. Kb. fél óra múlva nézzünk rá, és ha felforrt a fazék tartalma, vegyük vissza 120 fokosra a sütőt. A légkeverés maradhat. Aztán néha néha csekkoljuk a fazék tartalmát. Olyan 3.5 óra alatt tökéletes lett ez a kis diétás szösszenet.

Ez az étel kellemes alap minden bevetéshez. Vágjatok mellé pár szelet kenyeret, pótoljátok a folyadékot némi sörrel, házi vörösborral vagy épp Aranysárfehér fröccsel.

Nagyonszéles jóétvágyat hozzá, Drágáj'im! ;)

 

Szólj hozzá

tojás fokhagyma koriander római kömény csili csülkös bab kacsazsír sertéscomb GM